Korfbal Leaguefinale 2007: Held vol vertrouwen
Zes winnaars verenigingsactie bekendgemaakt

Helden van de club: Brabantse helden zijn trouw

Elke club heeft ze: helden. In dit geval in het veld, bij het eerste. Van die spelers en speelsters die in moeilijke fases de kar trekken, met doelpunten, rebounds of het uitschakelen van de tegenstander. Of die al jarenlang een vast gezicht zijn bij de club. Korfbal. zet per Korfbal League-club twee huidige helden in het voetlicht. In deel 1: DSC.

DSC was vorig seizoen in de Hoofdklasse de ploeg van het collectief. En eigenlijk is dat nu nog steeds zo. Geen sterspelers, maar acht schakels die een meer dan behoorlijk stevige ketting vormen.

Of eigenlijk nog meer dan acht. Want toen de Eindhovenaren aan het debuutseizoen begonnen, waren Dennis Snel en Marloes Veenstra nog basiskrachten.

Kinderen van de club. Snel was er bij toen DSC niet meer dan een bescheiden tweedeklasser was en promotie naar de eerste klasse al een groot feestje opleverde. Hij maakte de hele opmars tot aan de Korfbal League mee, als aanvoerder en rots in de branding.

Dit seizoen begon hij vanzelfsprekend in de basis. Wie er kon ook om hem heen? Al werd zijn rol anders: van puntspeler naar dienend draaipunt in het vak. Een net zo’n dankbare rol, overigens. Snel voelt zich nergens te groot voor.

Inmiddels moet hij het toch doen met een rol als reserve. Coach André Kuipers kiest voor anderen, en niet zonder succes. En dus moet Snel het ineens doen met een stuk minder speeltijd in het eerste dan hij ooit gewend was.

Maar geen gemopper van de routinier, die over een paar jaar gewoon lekker in een lager team gaat spelen bij zijn club. Snel prijst Kuipers om zijn visie en werkwijze, zich ongetwijfeld realiserend dat het mede dankzij de voormalig topspeler is dat DSC er inmiddels verrassend goed voor staat in de Korfbal League.

En dat dan ook nog eens zonder de misschien wel meest getalenteerde dame in Eindhoven. Marloes Veenstra, die in de jaren dat DSC nog niet durfde te dromen van het hoogste niveau heel ambitieus drie jaar lang de uitdaging zocht bij DeetosSnel, scheurde al vroeg in het zaalseizoen haar achillespees af.

Dat was kort nadat ze DSC de eerste zege ooit in de Korfbal League bezorgde, in de laatste minuut van de uitwedstrijd tegen AW.DTV. Ze staat daarmee voor eeuwig in de Eindhovense geschiedenisboeken, maar daar kunnen zomaar nog een paar hoofdstukken bij komen. Ze wil namelijk, zodra ze over een maand of vier à vijf weer fit is, nooit meer ergens anders spelen dan bij DSC. Een carrière als Snel, dat idee.

Snel en Veenstra; Eindhovense helden voor altijd. Wat er ook nog gebeuren zal.