Zes winnaars verenigingsactie bekendgemaakt
Korfbal Leaguefinale 2009: Heldin van de club
21 februari, 2017

Korfbal Leaguefinale 2008: Held met een prachtige carrière in het verschiet

Bij finales horen Helden. Mannen en vrouwen die op de beslissende momenten in een wedstrijd opstaan en de supporters in vervoering brengen. Maar soms zijn de Helden ook diegenen die het mogelijk maken dat een ander kan uitblinken. Helden zijn er in allerlei vormen en Korfbal. zet tot aan de finale in Ziggo Dome wekelijks een Held in het spotlicht. In aflevering 3 Tim Bakker, de man die KZ/Hiltex de eerste titel in de Korfbal League bezorgde en zou uitgroeien tot het icoon van de club.

In 2008 was het tot dan toe spannendste seizoen van de Korfbal League. De top-6 eindigde binnen drie punten, met Fortuna/Delta Logistiek en Nic./Alfa-college als kinderen van de rekening. Zij misten op een haar na de playoffs. Uiteindelijk plaatsen KZ/Hiltex, Dalto/BNApp.nl, DOS’46 (allen 25 punten) en PKC/SWKGroep zich wél voor die playoffs. Daarin rekent KZ over twee wedstrijden af met PKC. DOS’46 en Dalto zorgen echter voor een spektakelstuk, met een derde wedstrijd die met slechts één punt verschil wordt gewonnen door de ploeg uit Nijeveen. Nadat Sjors Keij het eerste duel besliste met een golden goal en Dalto de tweede wedstrijd overtuigend won, schoot Jiska Sinnema DOS’46 in de allesbeslissende derde confrontatie naar de finale.

In die finale wachtte dus KZ, de ploeg die het jaar daarvoor bijna was gedegradeerd. Na de negende plaats en krappe handhaving werd het aantal trainingsuren en –dagen verhoogd. Topfavoriet en tweevoudig kampioen DOS’46 wachtte in de finale, maar werd in de openingsfase volledig omver geblazen. Via 3-2 liep de ploeg uit Koog aan de Zaan uit naar 9-5, en 11-6 bij rust. Niks aan de hand, zo leek het. De tandem Tim Bakker – Erik de Vries was oppermachtig en hadden Casper Boom en Sjors Keij in de tang, en ook in het andere vak had KZ de zaakjes goed op orde.

Toch kwam de ploeg uit Nijeveen, onder aanvoering van Boom, terug tot 15-13. Een stunt leek in de maak, maar KZ werd net op tijd wakker en pas in de slotminuut werd het gaatje weer twee. Tussendoor had KZ steeds drie of vier doelpunten voorgestaan. Daarmee bekroonde de ploeg van Jenne Warrink een fenomenale comeback, nadat het vege lijf eerder maar net aan kon worden gered.

Zonder Tim Bakker was dat absoluut niet gelukt. Bakker was de grote uitblinker in de finale met liefst negen goals; vijf voor rust, en nog vier erna. Toen al vormde de voormalig international, op dat moment nog wel deel uitmakend van Oranje, een ijzersterke combinatie met Erik de Vries. Een tandem die bovendien een lange houdbaarheidsdatum bleek te hebben, want het is nog niet zo lang geleden dat deze mannen in een Korfbal Leaguewedstrijd bij elkaar in het vak stonden.

Maar, zoals gezegd; Bakker was de absolute uitblinker. Bovendien zou het, na de wereldtitel van 2007, het startsein zijn voor een imposante erelijst. De beste van de Korfbal League in 2008, 2010 en 2012, winnaar van het EK in 2006, 2010, 2014 en 2016, winnaar van het WK in 2007 en 2015; het is zomaar een greep uit de fantastische erelijst die de 33-jarige inmiddels heeft opgebouwd. Na het EK van 2016 zwaaide hij af bij Oranje, na dit seizoen zal hij ook stoppen bij KZ. Maar waar het allemaal mee begon, was die eerste titel. Het bewijs dat hard werken mooie resultaten kan opleveren. Dat was waarschijnlijk ook precies wat Bakker in gedachten had toen bij Blauw-Wit vertrok, om met zijn jeugdliefde in de Korfbal League te gaan spelen. En na dat moeizame eerste jaar, volgden nog veel hele mooie jaren.

Over die bewuste eerste finale zou hij het volgende zeggen. “We hebben gewoon heel goed gespeeld, tactisch heel sterk en we zijn blijven volharden in onze tactiek, ook al ging het wat minder. Je ziet het resultaat, geweldig. Ik had niet gedacht dat we als debutant in de finale zo dominant konden zijn, het is heel overweldigend en de spanning zat er goed in. Maar we hadden onze tactiek goed uitgestippeld, wisten precies wat we gingen doen en dat heeft heel goed uitgepakt. Wij zijn meer gaan trainen, en dat is het begin van een hele ontwikkeling. Wij zijn nu 3-4x in de week aan het trainen, en dat ga je als korfbalsport dan natuurlijk nadoen. Dat is geweldig.”

Profiel Tim Bakker op NLKorfbal

Beelden van de finale in 2008